تهران - ،شهروند البرز| دکتر کرباسی، مدیر حوزه تحقیقات و اطلاعرسانی اتاق اسلامی، در دومین اجلاسیه نمایشگاه بینالمللی صنعت حلال، با ارائه گزارشی تحلیلی از وضعیت استانداردهای حلال در کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی (OIC)، خواستار احیای شورای راهبری تجارت حلال و ایجاد دبیرخانه «اکسپوی حلال ایران» شد.
به گزارش شهروند البرز در دومین اجلاسیه نمایشگاه بینالمللی صنعت حلال، دکتر کرباسی، مدیر حوزه تحقیقات و اطلاعرسانی اتاق اسلامی، با بیان دغدغهها و چالشهای پیش روی تجارت حلال در میان کشورهای عضو OIC، گزارشی آماری و انتقادی از وضعیت استانداردهای حلال ارائه داد.
او ضمن تشکر از برگزارکنندگان همایش، بهویژه دکتر انصاری رئیس سازمان ملی استاندارد، دکتر باقری نایبرئیس اتاق بازرگانی ایران، مهندس رضایی رئیس اتاق بازرگانی البرز و دیگر مسئولان، تصریح کرد: «از ۵۷ کشور اسلامی عضو OIC، تنها چهار کشور شامل ایران، مالزی، اندونزی و برونئی، استانداردهای حلال را در قالب قوانین مصوب ملی به اجرا درآوردهاند. ۵۳ کشور دیگر نهتنها قانون مصوبی در این زمینه ندارند، بلکه تبعیت لازم از استانداردهای بینالمللی حلال (SMIIC) نیز مشاهده نمیشود.»
وی افزود: «تنها ۱۴ کشور اسلامی دارای استاندارد ملی حلالاند و در کمال تعجب، ۲۹ کشور عضو حتی هیچ استانداردی در حوزه حلال تدوین نکردهاند. این در حالی است که اسناد مرتبط با استانداردهای حلال توسط وزرای خارجه کشورها در سطح OIC به تصویب رسیده و کشورها موظف به تبعیت از آن هستند.»
کرباسی با اشاره به یک نمونه عینی، از نقل قول نماینده مصر در یکی از کنفرانسهای بینالمللی یاد کرد که از ضرورت امضای توافقنامههای دوجانبه با کشورهای دیگر برای بهرسمیت شناختن نشان حلال انتقاد کرده بود؛ امری که در تعارض با فلسفه وجودی استاندارد واحد حلال در بستر OIC است.
وی با تأکید بر ظرفیت ایران در ایفای نقش فعالتر در تدوین و اجرای استانداردهای حلال، از سرکار خانم دکتر انصاری و تیم همراه ایشان خواست با جدیت بیشتری پیگیر مسئولیتهای کشورمان در ساختار SMIIC باشند و زمینه هماهنگی بیشتر با دبیرخانه ترکیه را فراهم آورند.
پیشنهادات راهبردی دکتر کرباسی شامل موارد زیر بود:
۱. احیای شورای راهبری تجارت کالا و خدمات حلال که مصوبه آن از سال ۱۳۹۶ در دولت وجود دارد ولی جلسات آن برگزار نمیشود.
۲. تشکیل دبیرخانه اکسپوی حلال ایران با هدف معرفی توانمندیهای تولیدی کشور و جذب فعالان اقتصادی جهان، الگوبرداری از تجربیات موفق کشورهای اسلامی مانند مالزی، ترکیه و امارات.
۳. برنامهریزی برای تدوین سند راهبردی تجارت حلال با محوریت سازمان استاندارد، اتاقهای بازرگانی و سایر نهادهای مرتبط از جمله نمایندگی ولیفقیه در جهاد کشاورزی.